Projektet Kajakboxar flyter på

En nyhet för programperioden är projektstödet för företag. Det var efterlängtat och har blivit uppskattat. Projektet Kajakboxar är ett av de projekt som drivs med det här stödet och som fått uppleva nyttan av det. Kajakboxar har även kommit långt.


Att hyra en kajak har blivit enklare genom de kajakstationer som placerats vid lämpliga platser på landsbygden i Östergötland, i anslutning till något av sjösystemen. Länet är som gjort för paddling och erbjuder bland annat härliga naturupplevelser och kulturmiljöer.

En kajakbox är, mycket förenklat, en sorts förvaringslåda av trä där den som bokat och betalat hyra för en kajak kan hämta den, paddel och flytväst. Vid boxen är det ”självbetjäning” och den är öppen dygnet runt.  Sedan är det bara att ge sig ut för en tur på vattnet. Före projektets start fanns tre sådana här kajakboxar eller kajakstationer utplacerade. 

I projektet ska man bygga tre nya kajakboxar samt placera ut, marknadsföra och driftsätta dem. En prototyp för internetstyrt låssystem ska också tas fram. Det ska kunna kopplas ihop med bokningssystemet. Samarbeten med lokala aktörer är centralt och gynnar varje plats. 

Har företagsstödet någon betydelse för er satsning?
– Absolut! säger projektledaren Julia Wiberg. Vi hade inte kunnat växla upp så fort och mycket utan det.

Företaget som driver projektet hette Grebo Kajak när projektet startade men har under våren bytt namn till Outdoortime.  


Mer fakta om projektet:

  • De tre första kajakboxarna finns i Grebo, Linköpings City och en vid Gudingebadet utanför Loftahammar. Genom projektet har boxar kommit till vid Villa Baro i Åtvidaberg, i Brunneby samt ytterligare en väntar på placering.
  • Läs mer om projektet https://leaderfolkungaland.se/hitta-projekt/104_Kajakboxar/

 

Text: Bo Bäckman
Foto: Bo Bäckman
På bild: Julia Wiberg