Lokala (häst) krafter har skapat trivsel

Sedan 1992 har Jessica Anderberg erbjudit hästintresserade att njuta av en trevlig stund i sadeln. Allt började med ett ridläger för 8 personer och nu knappt 30 år senare travar ca 150 personer i veckan runt på släktgårdens ägor, 5 min norr om Rimforsa.


Redan hösten efter det första ridlägret ökade intresset tiofalt och Jessica såg möjligheten att utveckla sin verksamhet. Den hästintresserade entreprenören började erbjuda kurser i det gamla stallet på ägorna men insåg snabbt att det inte skulle räcka till när intresset ökade.

- Vi började få förfrågningar från Linköping, Kinda, Åtvidaberg och Mantorp. Ryktet spred sig att vi ville erbjuda kvalité samtidigt som det skulle kännas familjärt, säger Jessica.

2006 började Eda ridskola bygga ett helt nytt ridhus för att kunna ta emot ännu fler ridintresserade ungdomar och vuxna. Ett entreprenöriellt tänk genomsyra organisationen som strävar efter att utveckla upplevelsen inte bara för den utövande utan för hela familjen.

- Vi brukar åka iväg någon helg för att hämta inspiration och spåna på nya idéer för att utveckla verksamheten. Under en sådan helg började vi planera inför bygget av en större läktare, men det kändes på något sätt att det begränsade oss i det vi ville få ut av ridhuset, säger Sara Frank som är en drivande kraft i styrelsen.

Idéerna blev till verklighet genom en kontakt med Leader Folkungaland som förmedlades via SISU, att skapa en lokal som är tillgänglig för alla men inte bara för att sitta och titta. Utbyggnaden blev verklighet 2019 och invigdes lagom till Lucia.

- Vår lokal ska vara till för alla. En förälder ska kunna sitta på en motionscykel och träna under tiden ens barn rider eller bara njuta av en kopp kaffe. Vi kommer att kunna erbjuda event, kurser, laga mat tillsammans med våra lägerdeltagare och mycket mer, berättar Jessica.

Alla medlemmar i föreningen tycker tillbyggnaden har varit ett riktigt lyft för ridskolan. Det har blivit en träffpunkt för många ridintresserade, något som tyvärr bromsades av pandemin men tankarna finns på att möjliggöra för fler att komma i kontakt med ridsporten, både som utövare men även som åskådare.

- Vi har som verksamhet haft tur under pandemin då vi har kunnat hålla öppet för våra medlemmar. Vi ser varje dag hur familjer kommer närmare varandra och nya vänskapsband knyts i våra blandgrupper. En pappa kan rida med sin son i samma grupp, även om hästarna är olika stora. Vi vill vara det familjära alternativet och tack vare Leader Folkungaland och andra bidragsgivare kan vi verkligen förtjäna epitetet “Eda för alla”, avslutar Sara Frank.
 

Mer om projektet:
Eda för alla


Text, foto och video: Carl Schnell