Fläskomaten - här blir det enkelt och prisvärt att handla närproducerat

Jeanette och Hans Blackert tog 2005 över föräldragården och startade Blackert lantbruk som ligger på den bördiga östgötaslätten utanför Skänninge.

Paret träffades på lantbruksuniversitetet och hade grisar som specialitet. Från det var inte steget långt till att utveckla gårdens grisproduktion och en lite annorlunda idé började rotas i Hans kreativa sinne, Fläskomaten.

Sedan Sverige gick med i EU 1995 har konkurrensen på marknaden ändrats markant. Flödet av billigare och inte lika kontrollerad mat började korsa landets gränser, vilket självklart har påverkat landets bönder.

- Sedan gränserna öppnades har svensk grisproduktion halverats och självklart har det varit kännbart för många lantbruksföretag. Sedan några år har vi kunnat se att konsumenterna har börjat få en högre medvetenhet och bättre förståelse för vad de äter och betalningsviljan för bättre kött har ökat, säger Jeanette Blackert.

De svenska konsumenterna har blivit mer och mer upplysta om skillnaderna mellan svenskt kött och importerat. Larmen om antibiotikaresistens och ett större intresse för djurens välbefinnande har gjort att efterfrågan ökar, även om det fortfarande inte är ett överskott på fläskkött i Sverige. Något som öppnade möjligheter för Hans lite annorlunda idé.

- Vi kan helt klart märka av en större efterfrågan av lokalt kött. Konsumenterna vill veta vad de äter och kan tänka sig att betala lite mer för kvalité. Därav kände vi att det var dags att sjösätta vår idé om en Fläskomat. Folk runt omkring oss har skrattat lite åt våra planer, men vi trodde på en obemannad butik där kunderna kunde botanisera bland våra produkter, säger Jeanette.

Sagt och gjort, planer togs fram, samarbeten skapades och helt nytt koncept lanserades. Paret ansökte om företagsstöd hos Leader Folkungaland och tycker att samarbetet har fungerat bra.

- Vi har sedan några år tillbaka ett samarbete med Charkman i Norrköping där de varje vecka köper kött från våra grisar som de sedan förädlar till högklassiga charkprodukter. Detta samarbete gör tillsammans med återtaget av färskt kött från Skövde slakteri att vi i vår Fläskomat kan tillhandahålla ett ganska brett sortiment av produkter, allt från filé och kotlett till korv och bacon som är en av våra storsäljare. 

Är du också sugen på gott, lokalt kött kan du bege dig till Fläskomaten längs med riksväg 206 utanför Skänninge, öppna dörren med ditt BankID, plocka åt dig läckerheterna och betala med kort eller Swish. Mer om projektet
Fläskomat- en obemmanad gårdsbutik


Text, foto och video
Carl Schnell