Hitta projekt

Hitta projekt

  • Därför finns projektet
  • Snabb Fakta

Hulje


Vilken är målgruppen för projektet?
Projektet är att tillsammans med pistolklubben skapa ett modernt skyttecentrum med stor attraktionskraft för gamla och nya skyttar i kommunen.Vi kommer att kunna erbjuda pröva på skytte för ungdomar under utbildade skytteledare vid 2-3 tillfällen under året med ca 5-6 st deltagare varje gång. Målsättningen är att öka
medlemsantalet med 10 % samt kunna ordna 1-2 nationella tävlingar.Skapa ett gemensamt varumärke tillsammans med pistolklubben: Mjölby Skyttecentrum.


Vad är syftet med projektet?

Syftet med projektet är att kunna erbjuda träning och utbildning i skytte för att säkerställa en säker jakt. Målet med projektet är att skapa ett modernt skyttecentrum till nytta för kommunens jägare och skyttar. Projektets aktiviteter består av att bygga en skjutbana, köpa utrustning och tillbehör till skjutbanan, arrangera prova-på skytte, events och tävlingar samt bygga ett handikappanpassat hus.


Vad är bakgrunden till projektet?

Föreningens historia börjar på 1930-talet då man efter förfrågan från Östergötlands läns jaktvårdsförening beslöt att bilda en lokalförening. Beslutet togs på ett möte i Centralskolan den 12 september 1937 och året efter invigdes den första skjutbanan, en lerduvebana. I historien hittar vi vidare att en av föreningens eldsjälar, Gunnar Brangenfeldt, som vann den första skeet-tävlingen 1937 och även har en tävling uppkallad efter sig. Den första jaktstigen arrangerades 1940 och älgbanan byggdes 1951.

Idag har föreningen drygt 200 medlemmar och bedriver verksamhet vid två skjutbanor, skeetbanan i Bockarp och älgbanan i Hulje. På skeetbana skjuts lerduvor med hagelvapen och där ges föreningens medlemmar möjlighet att träna flera kvällar i veckan. Ett antal medlemmar tränar en eller flera gånger per månad, merparten inför jaktsäsongen. Ett antal tävlingar genomförs också varje säsong på banan. Älgbanan ger möjlighet att träna kulskytte på stillastående eller löpande älg och inskjutning av vapen inför jaktsäsongen. Även här genomförs ett antal tävlingar varje säsong.

En annan del av föreningens verksamhet ärJägarexamensutbildning som föreningen bedrivit sedan 1983. Det innebär att vi tillhandahåller provledare för teoretiska och praktiska prov och att examineringen sker i föreningens regi. Inför provtagningen krävs träningsskytte på lerduvor, hare och älg. I provmomentet ingår också säker vapenhantering och avståndsbedömning. I Jägarexamensutbildningen ingår också en teoretisk del som bedrivs av olika studieförbund. Förutom möjligheten att prova på lerduve- eller älgskytte de kvällar då banorna är öppna för träning erbjuds också möjligheten att hyra banorna för en instruktörsledd aktivitet t ex med kompisgänget våra banor börjar att bli gamla och kommunen vill samla skyttet i kommunen till en plats. Den gamla 80-metersbanan ligger på privat mark och kommunen vill samla banorna på kommunal mark som vi erbjudits. Vi delar området med Mjölby pistolklubb och ev, även luftgevärsskytte.

De gamla banorna är uppsagda av kommunen som behöver områdena för expansion av staden.Att flytta och färdigställa alla banor kräver stora resurser både vad gäller arbetsinsats och pengar. En stor del av markarbetena står kommunen för övr. kostnader för bodar , banor skjutbås m.m. får vi stå för själva.
Medlemsavgifter räcker bara till en bråkdel av de investeringar som behöver göras. Inom kommunen finns inte denna verksamhet. Närmaste bana finns i Boxholm men endast lerduveskytte. Vi kommer efter flytt och modernisering av banorna att kunna ta emot flera skyttar samt med vår 50 m bana attrahera yngre skyttar då vi där även skjuter klenare kalibrar som blir billigare.


Vilka andra samarbetar projektet med?
Mjölby kommun har gjort grundarbetet angående den fysiska planeringen samt ställt området till förfogande. Byggt upp bullervallar och infrastrukturen inom området. Dom har även bekostat bullerutredning. Vi kommer att samarbeta med Pistolklubben och kunna anordna events och pröva på arrangemang Dackeskolan som kommer att utföra en stor del av byggnationen som ett led i utbildning.


Är projektet nytänkande och i så fall hur?
Ett modernt skyttecentrum där vi kommer att erbjuda spännande skytte företagsevent med flera olika aktiviteter t.ex. olika vapen skytte,  avståndsbedömning pilkastning, m.m. Jaktlag kan hyra banorna med skjutledare även skjutinstruktörer kommer vi att kunna tillhandahålla. Pröva på skytte framförallt på vår nya 50 m bana där vi kan använda klenare kalibrar som blir billigare och mindre påfrestande för skyttarna. Vår bedömning är att det kommer att bli ett populärt inslag med många möjligheter att får flera nya skyttar.

På 50 m banan kan vi hålla en ny typ av nationell tävling där man tävlar på sin hemmabana mot andra i landet som gör på samma vis. Där kommer att finnas möjlighet att avlägga prov för Björnpasset och Viltsvinspasset.