Vilken är målgruppen för projektet?
Lokala livsmedelsproducenter, kost- och köksansvariga i kommunerna och regionens offentliga kök som ingår i Folkungaland samt grossist.
Vad är syftet med projektet?
Syftet med projektet är att på ett attraktivt sätt tillgängliggöra och tydliggöra utbudet av lokal mat till
kostansvariga inom offentliga kök. Målet med projektet är att skapa en marknadskanal till offentliga kök samt skapa förutsättningar för att ge ökad kommunikation mellan leverantör och beställare.
Projektet avser att genomföra dessa aktiviteter:
Vad är bakgrunden till projektet?
Östergötland är ett odlingslandskap med omfattande produktion av livsmedel i hela livsmedelskedjan exempelvis en stor del av Sveriges djuruppfödning. Produktionen har av tradition olika säljkanaler, t.ex. distribueras mjölk till Arla, nöt och grisar till Scan och kycklingen till Kronfågel, ett mellanled som i sin tur innehar säljfunktionen. Genom att tidigare tyda EU´s lagverk till att priset är enda kriteriet, har Sverige under lång tid från inträde i EU, ”bundit ris åt egen rygg”. Ett fåtal grossister finns på marknaden som har egna intressen att sälja in varor med bäst marginal. Sverige har skapat ett oligopol. Först under senare år har kanalen mot offentlig upphandling öppnats för lokala producenter då bl.a. upphandlingsmyndighet rekommenderar innovativa upphandlingar med fler kriterier enligt nyligen antagen nationell livsmedelsstrategi. Livsmedelsstrategin är ett resultat av krav på ökad självförsörjningsgrad, miljöhänsyn och nationalekonomiska aspekter.
I hård konkurrens med importvaror blir det alltmer viktigt för producenten att delta i fösäljningsfunktionen genom att påvisa de mervärden den svenska produktionen har, delvis med anledning av rigorösa lagverk om bl.a. djuromsorg, minimal antibiotikaanvändning och miljöhänsyn. Producenter är just duktiga producenter, men för att beskriva mervärden av sin produktion krävs också en sälj- och marknadskunskap med nya kontaktvägar som kompletterar den säljfunktion som finns idag.
I Karlstad har en kostchef för gymnasieskolan arrangerat resor till gårdar för kökskockar med resultat ökad förståelse för produktionen och ökat intresse och efterfrågan för produkterna. Det unika med en satsning i Östergötland är att utveckla affärsrelationen, understödja upphandling och få bestående effekter där de personer som ytterst står för den dagliga beställningen av livsmedel blir uppmärksam på mervärden, ambassadör för produkten och väljer rätt inköp.
Regionen och länets kommuner har antagit en livsmedelsstrategi som förespråkar ökad andel lokalproducerade livsmedel i offentliga kök, men beställaren har svårt att se vilken produktion som finns och i vilka volymer. På Vreta Kluster finns kontaktytor som kan förmedla kontakter och koordinera utbud och efterfrågan. Syftet med projektet är att tillgängliggöra och tydliggöra utbudet av lokal mat på ett attraktivt sätt och i och med det ge nya affärsrelationer och utrymme för ökad lönsamhet för de enskilda aktörerna och företagarna. Målet med projektet är att skapa nya marknadskanaler till offentliga kök, nya affärsrelationer där kostchefer och kockar på lång sikt agerar ambassadörer för lokala producenter genom att servera och presentera och öka volymen av hållbara måltider med identitet.
Villka andra samarbetar projektet med?
Är projektet nytänkande och i så fall hur?