Hitta projekt

Hitta projekt

  • Därför finns projektet
  • Snabb Fakta

Vånga bygdegård Klippan


Vilken är målgruppen för projektet?
Målgruppen för projektet är framförallt våra barn och ungdomar i bygden som behöver en samlingslokal. Det finns ett tydligt behov av en samlingsplats för barn, ungdomar och vuxna - kort sagt för alla på orten. En samlingslokal skapar förutsättningar för bygdens utveckling och engagemang.


Vad är syftet med projektet?
Syfte och målsättning med projektet är att utöka verksamheten med nya möjligheter och skapa förutsättningar för att öka bygdens utveckling, kompetensutveckling samt sammanhållning. Målet är att bibehålla och öka sammanhållningen i bygden och ta tillvara det stora engagemang som finns hos invånarna. Det finns ett stort behov av en samlingsplats för barn, ungdomar och vuxna - kort sagt för alla på orten. Detta kommer att kunna leda till en helt ny ungdomsverksamhet och utökad kursverksamhet för både vuxna och barn. Målsättningen med denna tillbyggnad är att det ska finnas en plats för att kunna öka kunskapen, en samlingslokal för hela bygden även handikappade, då tillbyggnaden är i markplan samt att det redan finns en handikappanpassad toalett.


Vilket behov finns det av projektet?
Idag finns det ingen annan samlingslokal i bygden för allmänheten än Klippan. Kyrkan har en lokal som oftast används till begravningskaffe samt att det finns ett missionshus i bygden. Behovet är mycket stort för hela bygden. Det har framkommit önskemål under flera år om en fungerande samlingslokal med ordentligt kök. Lokalen behöver underhållas/renoveras och byggas ut för att anpassas till moderna behov med exempelvis fiber och bredband. I Vånga bor det ca 1 500 invånare och lokalens placering i bygden är tämligen strategisk med närhet till skola, busshållplats och fotbollsplan. Ett väl fungerande kök och det tilltänkta nytillskottet av lokal skulle komplettera befintlig lokal och möjliggöra andra typer av verksamheter utöver de som redan äger rum idag.


Vilka andra samarbetar projektet med?
Som samarbetspartner i detta projekt har vi:
Vånga ungdomsskyttar. De hyr Klippan på onsdagar i 20 veckor/år. och ut säkerhetssynpunkt så är denna tillbyggnad mycket efterlängtad eftersom nuvarande lokal är skjutlokal med luftgevär.

Orgagillet svenska folkdansringen. De har sedan länge hyrt lokalen på tisdagar för folkdans och folkmusik. Tillbyggnaden ger möjlighet till samtidig dans kontra musikverksamhet och har då möjlighet till samträning.

"Vi unga" arrangerar danskurser för barnen i Klippan redan idag. Det finns efterfrågan för ytterligare aktiviteter för barn på byn, vilket en utbyggnad skulle kunna bidra till att förverkliga. Det arrangeras yoga-kurser på söndagar samt meditationskurser och akvarellmålning på lördagar. Cattis hårbod bedriver idag hårsalong i Klippans lokaler.

Det har förts diskussion om att etablera flyktingboende i Vånga i anslutning till Vångadal. Skulle detta förverkligas kommer Klippans lokaler att vara en mycket värdefull samlingslokal för diverse aktiviteter och kompetensutvecklingsprojekt.


Är projektet nytänkande och i så fall hur?
Vi anser att detta är ett projekt som är nytänkande på orten och som kommer att tillföra stora möjligheter för bygdens invånare, kanske då framförallt för våra ungdomar med möjlighet till bredband, fiber, internet, lan samt caféverksamhet på orten. Detta skapar stora förutsättningar för bygdens utveckling och engagemang samt är nytänkande. Tillsammans vill vi utveckla Klippan med det unika samarbetet vi har med två olika föreningar som regelbundet hyr våra lokaler.

Den föreslagna översiktsplanen för Vånga anger flera utbyggnadsområden för bostäder samt verksamheter. En attraktiv samlingslokal utgör en ökad attraktionskraft för att bosätta eller etablera sig i Vånga. Således kan det innebära ökad sysselsättning i form av verksamheter samt fler invånare i Vånga. Detta skulle även innebära ett ökat elevunderlag för Vånga skola vilket innebär ökad sysselsättning för pedagoger och övrig skolpersonal. Skolan har en stor betydelse för Vånga och attraktionskraften för Vånga som bostadsort. Redan idag märker Vånga IF att barn från andra delar av kommunen såsom Lindö, Smedby och Skärblacka söker sig till Vånga IF för sina barns fotbollsaktiviteter. Detta med anledning av "den goda stämningen" och den "lugna miljön" som Vånga kan erbjuda. Vi ser stora möjligheter att nyttja Klippans lantliga läge och attraktionskraft för ytterligare verksamheter. Den stora drivkraft som finns i Vånga kan innebära att Vånga kan attrahera människor från övriga kommunen att förlägga sina aktiviteter till Vånga och till Klippan. Detta skulle möjliggöras med en utökad och väl fungerande samlingslokal i Klippan.